Monday, January 16, 2012

Wajib Qadha Solat Sebelum-sebelumnya.

Bismillah.


Jika sudah bergelar sebagai seorang wanita, memang tidak akan lari dengan soal datang bulan dan soal bagaimana ingin mengqadhakan solat, solat apakah yang wajib diqadhakan. Dulu, ada juga sahabat yang bertanyakan soal ini, jadi saya harap ini dapat meng-improve-kan lagi keyakinan kita terhadap soal mahu mengqadhakan solat.


'Dan hal ini (mengqadhakan solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang kurang perkara wajib yang patut diketahui oleh setiap wanita Islam' -Imam Al-Ghazali. 
***
Apabila diyakini darah haid berhenti sebelum masuknya waktu solat Maghrib, lebih kurang awak sempat untuk menunaikan solat Asar sekurang kurangnya satu rakaat, jadi, wajiblah mengqadhakan solat Zuhur dan Asar. Kenapa? Sebab awak menyedari haid awak kering sewaktu waktu Asar, jadi, awak wajib menunaikan solat Asar. Diqadhakan juga solat Zuhur kerana jika mengikut hukum menjamak (musafir), solat Asar boleh dijamakkan dengan solat Zuhur. Demi menjaga hukum, it is better to you to qadha both solat because maybe you dont realise that your haid is already stopped during Zuhur prayer. 


Keduanya, apabila diyakini darah haid berhenti sebelum masuk solat Subuh, lebih kurang awak sempat untuk menunaikan solat Isyak at least satu rakaat, jadi, wajiblah mengqadha solat Maghrib dan Isyak. Solat Isyak boleh dijamakkan (musafir) bersama solat Maghrib, jadi wajib juga untuk mengqadhakan solat Maghrib sebab proses pengeringan darah itu maybe berlaku secara perlahan-lahan dan mungkin awak hanya menyedarinya dalam waktu Subuh, tapi sebetulnya darah haid itu sudah lama berhenti.
***
Jangan ingat apabila kita bergelar sebagai seorang wanita, kita mudah sahaja dapat skip solat. Solat sangat penting. :) 

1 comment:

calmehan said...

Qada penuh ke boleh jamak kakak?